Metale ze względu na wytrzymałość i doskonałe właściwości mechaniczne są powszechnie wykorzystywane do produkcji maszyn, różnego rodzaju urządzeń oraz jako elementy konstrukcyjne w budownictwie. Mimo tego są podatne na negatywne oddziaływanie czynników środowiskowych, które wpływają na ich walory wizualne i strukturalne. Mowa oczywiście o procesie postępującej korozji, która z biegiem czasu może doprowadzić do poważnych uszkodzeń zarówno poszczególnych części, jak i całych konstrukcji.
Jak więc można zadbać o elementy metalowe, tak by służyły nam przez długi czas? Jak zapobiegać ich niszczeniu? I która z dostępnych metod jest najskuteczniejsza? Na te i inne pytania odpowiemy w naszym artykule.
Korozja to naturalny, stopniowy proces niszczenia materiałów. Może następować w wyniku zachodzenia reakcji chemicznych, procesów fizycznych, a nawet mikrobiologicznych, którym nie da się całkowicie zapobiec. Nasze starania mogą jednak prowadzić do spowolnienia zachodzących zmian. Odpowiednie środki zapobiegawcze warto wdrożyć już na samym początku, czyli w momencie produkcji. Jak to możliwe? Pod uwagę warto wziąć, chociażby jakość użytych materiałów, sposób łączenia poszczególnych elementów, a nawet rodzaj zastosowanej metody obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej. Niezwykle ważna jest także umiejętna eksploatacja.
W ochronie elementów metalowych przed korozją ogromną rolę odgrywają specjalistyczne metody katodowe. Wyróżniamy:
Najbardziej popularnym rodzajem ochrony elementów metalowych jest pokrycie ich powierzchni specjalistycznymi środkami, które wzmacniają barierę zewnętrzną i izolują daną część od negatywnych czynników środowiskowych. Powłoki dostępne na rynku możemy podzielić na powłoki organiczne, powłoki niemetalowe oraz powłoki metalowe. Ich wykorzystanie jest proste, a jednocześnie bardzo skuteczne. W większości przypadków wybrany środek rozprowadzany jest metodą malowania proszkowego, która przynosi doskonałe rezultaty.
Wybierając preparat ochronny, warto zwrócić uwagę na jego przeznaczenie, wskazania producenta i specyfikę.
Należy pamiętać o tym, że: